Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Fotogaléria

Štefan Vaverčák (1900 – 1976) - Ako odvaha a láska porazila strach a zlo - Dejepisná olympiáda, kategória A  - Matej Hudec

História obce je známa od obdobia Veľkej Moravy. Osídlenie územia obce v historickej dobe po páde Veľkomoravskej ríše a skončení misie sv. Cyrila a Metoda bolo viazané na christianizáciu územia benediktínmi. Benediktíni vytvorili na celom území Slovenska pozdĺž hlavných ciest na odľahlých miestach sústavu pustovní (eremitórií). Eremitóriá vznikali na takmer neprístupných miestach. Jedným z nich bolo v tejto lokalite aj eremitórium v strede Revúckej doliny, na sútoku riek Lúžňanka, Korytnička a Revúčanka. Obec Liptovská Osada sa postupne vyvinula z tohto benediktínskeho eremitória, ktoré vzniklo na prelome 11. a 12. storočia. Prvá písomná zmienka o obci sa datuje z roku 1288. Ďalšia písomná zmienka, týkajúca sa s určitosťou územia dnešnej Liptovskej Osady je v listine Karola I. z roku 1340, ktorou rozšíril privilégiá udelené Ružomberku v roku 1318. Ťažba dreva a salašníctvo dlhodobo sezónne zaľudňovali územie Liptovskej Osady. Od polovice 16. storočia tu dominuje lesníctvo - ide o intenzívne využívanie bohatstva drevnej suroviny banskobystrickou kráľovskou komorou a salašníctvo likavského panstva príp. mesta Ružomberok. Obyvatelia sa živili poľnohospodárstvom a lesníctvom. Popri práci na poli sa ženy venovali tkáčstvu, vyšívaniu odevov a pradeniu.

V polovici 17. storočia tu došlo k veľkej kolonizačnej akcii, keď držitelia likavského panstva založili Novú Osadu. Osada v tom čase po cirkevnej stránke organizácie patrila k Ružomberku. Ostala ňou až do roku 1752, keď sa osamostatnila s filiálkami Revúce a Lúžna. V roku vzniku samostatnej farnosti došlo aj k obnove, resp. novostavbe dreveného kostolíka sv. Jána Krstiteľa, ktorý krátko nato nahradil nový murovaný kostol s tým istým patrocíniom.

Obec sa stala významným dopravným uzlom. V 18. storočí sa v osade zriadila stála poštová stanica južnej trasy a po roku 1813 k nej pribudla i dostavníková doprava. Na konci 19. storočia sa v súvislosti s nedostatkom pôdy a prostriedkov obživy začalo šíriť vysťahovalectvo do Kanady, USA a západnej Európy.

V roku 1908 bola postavená úzkokoľajová železnica Ružomberok - Liptovská Osada - Korytnica, ktorá umožnila obyvateľom využiť pracovné príležitosti v Ružomberku. Táto železnica zároveň zabezpečovala i nákladnú dopravu, kde nahradila dopravu drevnej hmoty vodnou cestou po Revúcej. Železnica fungovala do roku 1974, kedy bola zrušená.

Prehľad historických udalostí v dejinách našej obce

  • PRVÉ SÍDELNÉ JEDNOTKY NA ÚZEMÍ SÚČASNEJ OBCE PRI SÚTOKU LÚŽŇANKY A REVÚČANKY , ktoré pravdepodobne vznikli v dôsledku starej severojužnej trasy Revúckou dolinou v  9. – 11. storočí. Obyvatelia týchto sídelných jednotiek začali postupne klčovať lesy a obrábať pôdu.
  • ZALOŽENIE BENEDIKTÍNSKEJ PUSTOVNE ( EREMITÓRIA ) s kostolíkom o rozmeroch 5 x 6 m zasvätenom sv. Jánovi Krstiteľovi, patrónovi pustovníkov asi už v časoch Veľkomoravskej ríše, keď k nám prišli benediktíni a v dôsledku činnosti kláštora v Nitre zakladali po území Slovenska osamelé pustovne. Prácou mnísi rozšírili obrábanie pôdy, v lokalite Rybár založili rybník s chovom rýb, začali s chovom oviec na holinách a postupne zväčšili počet pracovných síl. V písomnostiach sa usadlosť spomína až v roku 1288 ako osada GOTHAL ( božie domčeky ) a vo výsadnej listine mesta Ružomberok dňa 14.11.1340
    V ROKU 1360 SA SPOMÍNA V LISTINE LIKAVSKÉHO PANSTVA TZV. NOVÁ OSADA. Pravdepodobne z tohto obdobia pochádza meno našej obce.
    ZÁNIK EREMITÓRIA: ASI KONCOM 16. A ZAČIATKOM 17. STOROČIA. EREMITÓRIUM SI OSVOJIL ZEMAN RAKOVSKÝ, ktorý vo svojich spisoch aj osadu spomína. V tomto období tu mal lúky, 5 sadov, mlyn a 22 poddaných, ktorým prepísal poddanské dávky.
  • ROZVOJ LIPTOVSKEJ OSADY DO PODDANSKEJ OBCE VIEDOL K  POSTAVENIU NOVÉHO DREVENÉHO KOSTOLA SPOMÍNANÉHO UŽ V ROKU 1646.
  • ZALOŽENIE STANICE CISÁRSKO - KRÁĽOVSKEJ POŠTY ZAČIATKOM 18. STOROČIA.
    VZNIK SÚČASNÉHO ERBU OBCE S  DOSTAVNÍKOM A ŠTVORZÁPRAHOM.
    Vyklčovanie pôvodného lesa na Poštárke . Na takto vzniknutej lúke sa vyrábalo seno pre poštové kone. / Odtiaľto pravdepodobne názov ulice Poštárka /.
  • ZALOŽENIE SAMOSTATNEJ FARNOSTI, KU KTOREJ PATRILA AJ LÚŽNA ( spomínaná prvýkrát v roku 1680, keď do nej prisťahoval I. Tökoly goralov z Oravského Veselého ) A  REVÚCE .
    POSTAVENIE NOVÉHO, MUROVANÉHO, KOSTOLA.
  • ZRUŠENIE PODDANSTVA V ROKU 1848. OBYVATELIA SA STALI MAJITEĽMI PODY, KTORÚ PREDTÝM AKO PODDANÍ UŽÍVALI. Celá obec bola v tom čase vybudovaná z dreva, okrem kostola , fary, budovy lesnej správy / ktorá dodnes stojí pri „konzume“/ a stanice CISÁRSKO – KRÁĽOVSKEJ POŠTY / bývalý Čunderlíkovský dom /.
    PRVÉ ODCHODY OBYVATEĽOV OBCE ZA PRÁCOU DO AMERIKY A VYSŤAHOVALECKÉ ODCHODY OBČANOV KONCOM 19. STOROČIA. Po návratoch vznikajú prvé murované domy / Koreňovský ( od Bosých ), Šípkovský, a niektoré ďalšie.
  • VZNIK ČESKOSLOVENSKEJ REPUBLIKY 28.10.1918, ZALOŽENIE NOVÝCH SAMOSPRÁVNYCH ORGÁNOV OBCE, POSLOVENČENIE ŠKOLY.
  • ROZŠÍRENIE RÍMSKO-KATOLÍCKEHO KOSTOLA V ROKU 1926.
    VZNIK ČESKOSLOVENSKEJ CIRKVI HUSITSKEJ V ROKU 1926 A POSTAVENIE ĎALŠIEHO KOSTOLA V OBCI V ROKU 1930.
  • SLOVENSKÉ NÁRODNÉ POVSTANIE 29.8. – 18.10.1944. Zoskok prvej paradesantnej skupiny na území býv. Československa. Veliteľstvo 6. taktickej skupiny sa nachádzalo v Liptovskej Osade.
  • OSLOBODENIE LIPTOVSKEJ OSADY 4. APRÍLA 1945.

Dievčatá z Lipt...
Dievčatá z Lipt...
Ľudový odev z L...
Muž a žena z Li...
Hrabačky v Lipt...
Vyšívačky z Lip...
Vyšívačka z Lip...
Žena v čepci z ...
Pohľadnica
Osadské ženy v ...
Osadské ženy v ...
Historická foto...
Z boja v SNP
Historická foto...

 

Z histórie Liptovskej Osady, ležiacej pod horským prechodom Donovaly na severnej strane Nízkych Tatier, sú známe tri pečatidlá, všetky zvýrazňovali skutočnosť, že v obci bola od 18. storoťia stanica dostavníkovej pošty. Najstaršie pečatidlo je okrúhle, jeho kruhopis znieSIG(illum).PO(sseddionis).OSZADA.A(d)LIKAVA, teda volne preložené: "pečať obce Osada patriacej k Likave". Z kruhopisu vidno, že obec bola súčasťou Likavského panstva. V strede pečatného poľa je zobrazený štvorzáprah koní ťahajúcich voz, pričom za zadným párom stojí pohonič vo vysokom klobúku a bičom poháňa kone. Kresba je doplnená letopočtom 1801. V priebehu 19. storočia si obec dala vyhotoviť ďalšie dve pečatidlá, roku 1807 ešte s latinským a v druhej polovici 19. storočia už s maďarským kruhopisom. Pečatné symboly zobrazovali v podstate ten istý motív, no pohonič už nestál za koňmi, ale sedel na voze - teraz už na dostavníku. Obec pri tvorbe svojho erbu rešpektovala podobu svojho najstaršieho symbolu, ktorý je celkom jedinečný, a to i v celoslovenskom kontexte.

Erb obce Liptovská Osada, vychádzajúci z historickej predlohy, má túto podobu: v červenom štíte po striebornom pruhu cesty cválajúci štvorzáprah strieborných koní v zlatej zbroji, ťahajúci zlatý voz, za druhým párom stojaci striebroodetý pohonič v zlatom klobúku, vo zdvihnutej pravici so zlatým krátkym bičiskom, z ktorého splýva strieborný, ľavošikmo sklonený zvlnený bič.

Symboly Liptovskej Osady sú zapísané v Heraldickom registri SR pod signatúrou L-48/2000

Text: PhDr. Ladislav Vrteľ
Ilustrácie: PhDr. Ladislav Vrteľ a akad.mal. Dragica Vrteľová

Erb obce v hera...
Vlajka obce
Veľká koruhva
Zástava, krátka...
Dnešná pečať ob...
Historická peča...
Štandarda staro...
Znaková zástava...
Erb obce v kres...

Rímsko-katolícky kostol sv. Jána Krstiteľa

Pôvodný drevený kostol stál v Liptovskej Osade už v r. 1646. Keďže kapacitne nevyhovoval potrebám farnosti, v r. 1756 sa začala v obci stavba kamenného kostola, ktorá trvala do r. 1762. Kostol ostal v pôvodnej podobe do r. 1923, kedy bol rozšírený o bočné lode. Rímsko-katolícky kostol je zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi (kostol je vedený ako „pamätihodnosť obce“). Kostol je kapacitne a technicky vyhovujúci.

Z cirkevno-správneho hľadiska obec Liptovská Osada tvorí Rímsko-katolícku farnosť sv. Jána Krstiteľa.

Kostol čs. cirkvi husitskej

Pseudogotický jednoloďový kostol s bočnými arkádami a novou farou.

Ako dôsledok konfliktu vtedajšieho r. k. farára s diecéznym biskupom sa oddelila časť obyvateľstva v Liptovskej Osade od r. k. cirkvi a prešla so svojím kňazom k čs. cirkvi husitskej. Na základe tohto bol čs. štátom vybudovaný v r. 1930 kostol pre čs. husitskú cirkev. Malá časť obecnej komunity ostala v tejto cirkvi do r. 1939, kedy bola oficiálne rozpustená.

Kostol je raritou v celom regióne. Je jediným kostolom  husitskej cirkvi na Slovensku.

Jeho technický stav je však nevyhovujúci, má ošumelý vzhľad a momentálne nemá žiadne využitie. Po vzájomnej dohode s predstaviteľmi čs. husitskej cirkvi (v Bratislave) by objekt mohol prejsť pod správu obce. Bolo by potrebné, aby prešiel kompletnou rekonštrukciou.

Kostol ako ojedinelá stavba v regióne, ba i na Slovensku, by mohol pritiahnuť návštevníkov do obce. Môže sa tu zriadiť napr. múzeum sakrálneho (insitného) umenia, galéria, vďaka dobrej akustike sa môžu organizovať koncerty, výstavy a pod.

Čs. cirkev husitská má podmienku dôstojného zachovania účelu tohto objektu.

Kostolík sv. Ondreja v Korytnici

Kostolík z r. 1860 je jednoduchou stavbou s nadstavanou vežičkou a zvonom. Oltárny obraz znázorňuje sv. Ondreja. Kostolík sa ešte v súčasnosti využíva na bohoslužby. Technický stav tohto objektu je nevyhovujúci a tiež je nutná jeho rekonštrukcia.

 
Kaplnka Jána Ne...
Kostol českoslo...
Kaplnka najsvät...
Pamätná tabuľa
Pamätník soviet...
Rímskokatolícky...
Ukrižovaný Ježi...

 

Na spoločenskom a kultúrnom vývoji obce a (v niektorých prípadoch aj Slovenska) sa podieľali niektorí pôvodní obyvatelia a istý čas aj iní, prechodne u nás bývajúci obyvatelia. Každému z nich, ich životu a prínosu pre spoločnosť boli venované samostatné stránky v publikácii KTO JE KTO V LIPTOVSKEJ OSADE, vydanej Obecným úradom v Liptovskej Osade.

Ide o tieto osobnosti:

Ferdinand Beňuška a jeho rodina Ondrej Blaho MUDr. Milan Buroš, CSc
Jozef Cehuľa Vincent Čunderlík MUDr. Konštantín Čaščevoj
Vincent Haluška a jeho rodina Mária Hancková MUDr. František Hoffman
Peter Janičina Alojz Jánsky MUDr. Peter Jarolín
Ing. Metod Jozefko Prof. Ing. Ján Kavan, CSc Kňazi liptovsko-osadskej farnosti
Václav Koch Mjr. Metod Koreň Ing. Albín Koreň
ThDr. Štefan Koštial Valér Kováč Jozef Kušinský
Ján Málik Marta Longauerová (Myrta) a jej rodina riaditeľky Materskej školy
bratia Maříkovci Ján Matťašovský MUDr. Jouzef Matis
MUDr. Viera Matisová, r. Daubnerová Ondrej Milovič Štefan Mišata
MUDr. Jozef Ormay naše staré matere Doc. RSDr. Štefan Paluda, CSc
funkcionári Poľnohospodárskeho družstva v L. Osade Ing. arch. Bohuslav Pernecký Matej Puček
Prof. RNDr. Emil Rajčan DrSc, Emanuel Schubert Prof. PaedDr. Jozef Schubert, SCs
starostovia obce Albín Svajčiak Mgr. Margita Svajčiaková
Jakub Svetnický Doc. RNDr. Emil Šípka, CSc Juraj Štolz a Jolana Štolzová r. Ilenčíková
MUDr. Karol Siklóssy manželia Švidroňovci MUDr. Vladimír Trvalec
Ing. Stanislav Ulík Rastislav Jozef Uhlár Ján Klubica
Ján Švitko Cyril Ťupek Jozef Rajčan
Jaroslav Kram Ing. Felix Vanovčan osadské základné školstvo a jeho riaditelia

Obec Liptovská Osada sa nachádza v Žilinskom samosprávnom kraji, v okrese Ružomberok. Je súčasťou regiónu Dolného Liptova a z hľadiska kategorizácie územno-štatistickej jednotky EUROSTAT vystupuje ako úroveň NUTS V. Od okresného mesta Ružomberok je vzdialená 16 km, od krajského mesta Žilina 88 km.

Obec sa rozprestiera na ploche 50,6 km2, v údolí medzi pohorím Nízke Tatry a Veľká Fatra. Stred obce má nadmorskú výšku 609 m. n. m., kataster leží v rozpätí 580-1 612 m. n. m. Územie obce patrí do klimaticky mierne chladnej oblasti. Najteplejším mesiacom v roku je júl, s priemernými teplotami 12-16 ºC a najchladnejším je január s teplotami v priemere 4-6 ºC.

Obec leží v peknom atraktívnom prostredí, obkolesená zachovalou prírodou. Územie celej obce má horský charakter, v blízkosti sa nachádzajú Národné parky Nízke Tatry a Veľká Fatra. Do katastra obce patria i blízke kúpele Korytnica (5 km) s aktívnymi prameňmi minerálnych vôd. Hydrologickú sieť v katastri tvoria riečky Korytnica, Revúca a Lúžňanka. Katastrálne územie má pretiahnutý tvar v smere sever - juh, s rozšírením na severo-severozápadnom a juho-juhovýchodnom konci.

Najbližšími susedmi obce sú okresné mesto Ružomberok (16 km) a obce Liptovské Revúce (7 km) a Liptovská Lúžna (3 km).

Hustota obyvateľstva je 32 obyvateľov/km2.

mapa4

mapa1900

 

pán farár Štefa...
Osadské kroje r...
Dievčatá z Lipt...
Ľudový odev z L...
Dievčatá z Lipt...
Muž a žena z Li...
Vyšívačky z Lip...
Hrabačky v Lipt...
7
Žena v čepci z ...
Pohľadnica
Osadské ženy v ...
Osadské ženy v ...
Historická foto...
Historická foto...
Z boja v SNP
Liptovská Osada...
Liptovská Osada...
Liptovská Osada...
Liptovská Osada...
Korytnička a je...
Povstanie pri L...
Skalný zárez me...
Železnička Kory...
Bc. Jozef Gulík...
Rodina Husarč.-...
Svadba v L.Osad...
Mária Húšťava-B...
Osadská dychov...
František Javoš...
Hlinkové slávno...
Dychovku po odc...
Svadba V L.Osad...
Osadská kapela ...
Regrúti L.Osady...
Rodina Koštialo...
Červený kríž 19...
Ján Dzuriš - Kl...
Ján Dzuriš - Kl...
38
39
41
40
42
43
Fotografie od ...
Fotografie od ...
Fotografie od ...
Fotografie od ...
Fotografie od ...
Fotografie od ...
korytnicka1
korytnicka2
Fotografie z a...
Fotografie z a...
Pohľad na L.Osa...
Pohľad na ulicu...
Pohľad na ulicu...
Korytnica a L.O...
Korytnica a L.O...
Fotografie z a...
Fotografie z a...
Pohľad na L.Osa...
Mapa z roku 190...

Súčasťou Liptovskej Osady je aj Korytnica, ešte donedávna známa ako navštevované kúpeľné miesto.
Korytnica sa nachádza v Národnom parku Nízke Tatry 850 metrov nad morom a je výborným turistickým miestom na relax a oddych. Turisti na svojej prechádzke môžu zároveň ochutnať liečivú minerálnu vodu.

Podnebie je podhorského až horského charakteru a je mierne tonizujúce a stimulujúce. Priemerná ročná teplota je 5,2 °C (v januári -5,8 °C , v júli 15 °C ). Ročný úhrn zrážok je vyše 1100 mm. Sneh vydrží priemerne 107 dní.
Pramene sa využívali už v 16.-17. storočí, okrem miestneho obyvateľstva ich využívala nižšia šľachta či Likavskí úradníci. Roku 1768 podal prefekt Anton Pongrác návrh kráľovskej komore na odborný výskum liečivej sily korytnických prameňov, o 14 rokov neskôr bol podaný oficiálny návrh na využívanie ich liečivých vlastností.
Už v polovici 19. storočia sa minerálna voda plnila do fliaš a predávala po celom západnom Slovensku, ale aj vo Viedni a v Pešti, okrem toho sa samozrejme využívala na kúpeľne účely. Minister vnútra zadovažoval korytnickú vodu aj pre potreby najvyššieho kráľovského dvora. Začiatkom 20. storočia sa záujem o vodu z Korytnice ešte zvýšil, dala sa kúpiť v lekárňach na celom Slovensku a začala sa exportovať do USA, rozmach zabrzdila až vojna a jej následky. Prvýkrát kvalitu korytnickej minerálnej vody oficiálne ocenili v roku 1873 na svetovej výstave vo Viedni (dve zlaté a jedna strieborná medaila), ďalšie medaily získala v talianskom Trieste, v Budapešti a v roku 1904 ako jediná európska minerálna voda na svetovej výstave v USA Saint Louis. V kúpeľoch sa vystriedali viacerí majitelia, roku 1939 sa stali vlastníctvom štátu, ktorý ich prenajal Ústrednej sociálnej poisťovni v Bratislave. V roku 1995 boli kúpele sprivatizované spoločnosťou FLK, a.s. V súčasnosti kúpeľné domy vlastní súkromná osoba, ktorá ich neprevádzkuje.
Vlastníkom plniarne minerálnych vôd bola spoločnosť EURO-MINERÁL, a.s., ktorá roku 2002 investovala do jej modernizácie. Moderná linka umožňuje plnenie minerálnej vody do sklenených aj do tzv. PET fliaš.( www.korytnica.eu ). V súčasnosti plničku minerálnej vody prevádzkuje firma AMOS-SERVICE s.r.o 034 75 Korytnica, č 669. Uvedená spoločnosť vlastní aj päť minerálnych prameňov, ktoré zrekonštruovala. Vodu si z nich môže nabrať v ľubovoľnom množstve a bezplatne. V Korytnici sa nachádza penzión Svätopluk, ktorý takisto vlastní firma AMOS SERVICE s.r.o. Otvorili ho 11. júna 2016. Poskytuje reštauračné služby, má približne 50 postelí a k dispozícii sú taktiež prístelky. V reštaurácii si môžete pochutnať najmä na grilovanom prasiatku, jahniatku, kurčatách, ale aj pizze.
Záujemcovia si môžu zakúpiť v reštaurácii taktiež rodinné balenia minerálnej vody Korytnica –ochutenej a neochutenej.

Do Korytnice vedú dve cyklotrasy, ktoré spájajú horské stredisko Donovaly a mesto Ružomberok. Cyklotrasa Donovaly – Korytnica: Začiatok cyklotrasy je na veľkom parkovisku v strede horského strediska Donovaly. Dreveným mostom prejdeme ponad hlavnú cestu a pokračujeme po zelenej značke k rázcestiu cyklotrás Polianka – Bully. Tam odbočíme doľava a pokračujeme po zelenej cyklotrase č. 5457 smerom na Korytnicu (15 km) cez osadu Polianka. Za osadou Polianka odbočíme doľava do lesa, obídeme závoru a stúpame asi 500 metrov. Lesom pokračujeme až na križovatku lesných ciest, kde podľa cyklosmerovníka odbočíme doľava smerom na Korytnicu (11,2 km) a pokračujeme lesom po zelenej cykloznačke. Príroda v týchto miestach je naozaj krásna, cyklotrasa prechádza aj cez prírodnú rezerváciu Štrosy, kde sa nachádzajú unikátne skalné sutiny. Keď vyjdeme z lesa, pokračujeme rovno po lúke a čaká nás nás stúpanie na vrch Kečka (1225 m.n.m.). V týchto miestach musíme bicykel chvíľu aj tlačiť. Odmenou nám bude nádherný panoramatický výhľad na okolie. Ďalej pokračujeme smerom na Kozí chrbát. Pred stúpaním na Kozí chrbát, pri cyklosmerovníku, odbočíme doľava a pokračujeme po zelenej cyklotrase úzkym chodníkom cez les prírodnou rezerváciou Kozí chrbát až do Hiadeľského sedla. Odtiaľ už len klesáme po širokej lesnej ceste cca 6 km až do Korytnice.
Cyklotrasa Ružomberok – Korytnica: Trasa vedie z Ružomberka od obchodného domu Billa smerom von z mesta na Banskú Bystricu. Všade je patrične značená. Mimo centra mesta Ružomberok pôjdu cyklisti po povrchu bývalej železničnej trate Korytničky. Zostal z nej len násyp a na trase sa nachádzajú aj železničné mosty. Cesta z Ružomberka do Korytnice je dlhá vyše 23 km. Vedie takmer po rovine. Pri prídhode do Korytnice od jej dopravného označenia sa vydáte po ceste, ktorá vás dovedie až k penzionu Svätoplu, ktorý je otvorený nepretržite.

Korytnické minerálne pramene sú svojím zložením podobné známym žriedlam Vichy vo Francúzsku, Bath v Anglicku a Monte Catini v Taliansku. Liečivými účinkami sa veľmi podobajú karlovarským prameňom. Vápnik (Calcium) 584,5 mg/l. podporuje vstrebávanie železa, pomáha proti nespavosti, spevňuje kosti a chrup, zlepšuje činnosť nervovej sústavy. Spolu s horčíkom pôsobí ako protistresový účinok. Nedostatok tohto prvku sa prejavuje zvýšeným krvným tlakom a poruchami srdcovocievneho systému. Nedostatok vápnika zapríčiňuje úbytok kostnej hmoty - osteoporózu. Horčík (Magnesium) 163,2 mg/l . KORYTNIČKA
V roku 1908 tu bola postavená úzkokoľajová železnica Ružomberok-Liptovská Osada- Korytnica, ktorá umožňovala využiť obyvateľom pracovné príležitosti v Ružomberku, zabezpečovala aj nákladnú dopravu ako náhrada vodnej cesty po Revúcej, či zvážala kúpeľných hostí. Táto železnica, nazývaná Korytnička alebo Korýtko bola žiaľ, v roku 1974 zrušená, z dôvodu náhrady autobusovou a nákladnou dopravou.

Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Penzión Svätopl...
Penzión Svätopl...

Sviatosť krstu

Krst - je prvou sviatosťou, bránou, ktorá nám otvára prístup k ostatným sviatostiam. Krst je sviatosťou znovuzrodenia z vody a Ducha Svätého.

Ustanovenie a obrad krstu
Krst ustanovil Ježiš Kristus, keď zveruje apoštolom misijné poslanie s cieľom krstiť: " Choďte teda, učte všetky národy a krstite ich v mene Otca, i Syna i Ducha Svätého " (Mt 28. 19-20).

Krst sa udeľuje liatím vody, alebo ponorením do vody a pri krste sú vyslovené slová : " XY, ja ťa krstím v mene Otca i Syna i Ducha Svätého. "

V krste dostávame od Boha nasledovné milosti – dary:

  • stávame sa božími deťmi

  • zmýva sa nám z duše dedičný hriech

  • zmývajú sa nám všetky ostatné hriechy

  • stávame sa súčasťou Cirkvi – Kristovho tajomného tela

Krst môže udeliť biskup, kňaz a diakon, v nebezpečenstve života každý človek.
Krst môže prijať len človek, ktorý ešte nebol pokrstený.

Krst dieťaťa:

Pokyny pre rodičov a krstných rodičov

Pri prihlasovaní dieťaťa na krst rodičia predložia rodný list dieťaťa a potvrdenie o cirkevnom sobáši.
Krstní rodičia predložia svedectvo o krste, ak neboli pokrstený v našej farnosti.
Náuky sa konajú podľa dohody v kancelárii farského úradu.
Každý pokrstený má mať podľa možností krstného rodiča, ktorého úlohou je: pomáhať pokrstenému žiť podľa kresťanskej viery.

Podľa Kódexu kánonického práva musí krstný rodič spĺňať podmienky: (porov.kán.874) :

  • aby dovŕšil šestnásty rok života

  • aby bol katolík, ktorý už prijal sviatosť birmovania a najsvätejšiu Eucharistiu, a viedol život primeraný viere a úlohe, ktorú má prijať

  • aby nebol postihnutý nijakým kánonickým trestom

  • aby nebol otcom alebo matkou krstenca

  • pokrstený, ktorý patrí do nekatolíckej ekleziálnej spoločnosti, sa má pripustiť jedine spolu s katolíckym krstným rodičom, a to iba ako svedok krstu

K sviatosti zmierenia pristúpia rodičia a krstní rodičia v priebehu týždňa. 
Krst je potrebné nahlásiť najneskôr týždeň pred požadovaným termínom.
Krst sa udeľuje v nedeľu pri sv. omši vo farskom kostole v Liptovskej Osade alebo podľa dohody.
Krstná náuka býva po dohode s kňazom.
Pre dieťa je potrebné zabezpečiť bielu košieľku s vyšitým menom (prípadne aj priezviskom) a dátumom krstu a krstnú sviecu.


Sviatosť birmovania

"A spočinie na ňom duch Pánov: duch múdrosti a rozumu, duch rady a sily, duch poznania a bohabojnosti; a naplní ho bázeň pred Pánom." (Iz 11:2-3)

Birmovanci:

Ak chcem niečo milovať, musím to poznať. Tak, čo treba vedieť?

1. základné modlitby
2. hľadať vo Svätom písme
3. poznať odpovede na otázky, ktoré budeme preberať na stretnutiach
4. poznať priebeh udeľovania sviatosti birmovania a dary Ducha Svätého
5. s každým birmovacom osobný rozhovor
6. duchovne sa pripraviť na prijatie Ducha Svätého (sv. spoveď, modlitba..)
7. poznať životopis svätca, ktorého birmovné meno si birmovanec vybral

Dary Ducha Svätého

1. Dar múdrosti:    
Duch Svätý nám pomáha, aby sme v Bohu videli najvyššie dobro a svoje šťastie. Človek, ktorý nemá alebo nepoužíva dar múdrosti, často zamieňa stvorenie so Stvoriteľom, svoj cieľ vidí v stvorených veciach a od nich očakáva blaženosť. Človek, ktorý má a používa dar múdrosti, posudzuje všetko spod zorného uhla večnosti a jasne chápe, že aj zlé veci v živote (neúspech, utrpenie atď.), ak ich znášame z lásky k Bohu, nám môžu poslúžiť pre budúce šťastie v nebi.

2. Dar rozumu:
Ním chápeme zmysel života a vieme rozoznať dobro od zla. Otvára nám pravý zmysel Svätého písma a liturgických obradov. Umožňuje nám pochopiť kto je Ježiš a čo pre nás urobil. Dar rozumu spôsobuje, že aj tí najjednoduchší ľudia (dokonca i deti) dokážu chápať Božie pravdy.

3. Dar nábožnosti:
Nám pomáha žiť v priateľstve s Pánom Bohom. Vzbudzuje v nás túžbu po modlitbe ako aj úctu a dôveru k Bohu.

4. Dar rady:  
Pomáha nám nájsť správne riešenie svojich i cudzích problémov. Často stojíme pred dilemou, ako sa rozhodnúť. Vďaka daru rady, ktorý nám udeľuje Duch Svätý, nemusíme ľutovať svoje rozhodnutia.

5. Dar bázne voči Bohu:  
Vedie nás k tomu, aby sme pokorne a s úctou prijímali Božiu vôľu. Vďaka tomuto daru si dokážeme uvedomiť ohavnosť hriechu ako aj Boží majestát. Máme strach z toho, že by sme sa mohli od Boha navždy odlúčiť. 

6. Dar sily:  
Pomáha nám žiť podľa našej viery aj napriek ťažkostiam. Umožňuje nám hrdinské činy. Dáva nám odvahu postaviť sa zoči-voči našim nepriateľom a nepriateľom Boha. 

7. Dar poznania (vedomosti):  
Pomocou tohoto daru hľadáme a prijímame pravdu. Tento dar viac pôsobí na srdce než na rozum. Ním poznávame (zakusujeme) Božiu lásku, presviedčame sa o nej. Človek, obdarený darom poznania má osobitnú schopnosť poznávať a konať, čo slúži na Božiu slávu, na spásu seba i blížneho.

Rodičia a farské spoločenstvo:  

Aj pre rodičov, birmovných rodičov a celé farské spoločenstvo je tu úloha: prosiť za našich birmovancov, aby prijali Ducha Svätého s otvoreným srdcom.


Sviatosť zmierenia

Celá účinnosť pokánia je v tom, že nám navracia Božiu milosť a spája nás s Bohom v dokonalom priateľstve. Cieľom a účinkom tejto sviatosti je teda zmierenie s Bohom. U tých, čo prijímajú sviatosť pokánia so skrúšeným srdcom a s nábožnosťou, zvyčajne zavládne pokoj a spokojnosť svedomia spolu so silnou duchovnou útechou. Sviatosť zmierenia s Bohom spôsobuje totiž pravé duchovné vzkriesenie, prinavracia dôstojnosť a dobrá života Božích detí, z ktorých najvzácnejším je priateľstvo s Bohom (KKC, č. 1468).


Pomazanie chorých

Pán Ježiš Kristus, lekár našich duší i našich tiel, ktorý ochrnutému odpustil hriechy a vrátil telesné zdravie, chcel, aby jeho Cirkev mocou Ducha Svätého pokračovala v jeho diele uzdravovania a spásy, a to aj voči svojim vlastným členom. To je cieľ dvoch sviatostí uzdravenia – sviatosti pokánia a pomazania chorých (KKC, č. 1421).

Pomazanie chorých, ktorým Cirkev nebezpečne chorých veriacich odporúča trpiacemu a oslávenému Pánovi, aby im uľavil v utrpení a ich spasil, sa udeľuje tak, že sú pomazaní olejom a vyslovia sa slová predpísané v liturgických knihách.
 

Pomazanie chorých sa môže vyslúžiť veriacemu, ktorý sa po dosiahnutí používania rozumu začína pre chorobu alebo starobu ocitať v nebezpečenstve.

Táto sviatosť sa môže opakovať, ak chorý po vyzdravení znova upadol do ťažkej choroby, alebo ak sa počas trvania tej istej choroby nebezpečenstvo stalo vážnejším. Túto sviatosť môže prijať aj človek, ktorý je pred vážnejšou operáciou.

Kto chce prijať túto sviatosť, nech požiada o jej udelenie kňaza.


Sviatosť manželstva

Manželstvo môžu uzavrieť všetci, ktorým to kánonické právo nezakazuje. Sviatosť manželstva si snúbenci udeľujú navzájom tým, že pred Cirkvou (ktorú zastupuje diakon alebo kňaz) vyjadria svoj súhlas.
Snúbenci, ktorí plánujú uzavrieť sviatostné manželstvo v kostole, musia sa podľa partikulárneho práva nahlásiť na farskom úrade minimálne tri mesiace dopredu. Ide o čas, ktorý treba chápať ako prípravu pred prijatím tejto sviatosti.

V priebehu týchto troch mesiacov si snúbenci vykonajú pohovory - náuky s kňazom (zápis, prikázania, sviatosti a pohovor o obrade). Jednotlivé predmanželské náuky a ich termíny sú po dohode so správcom farnosti. Je potrebné, aby snúbenci navštívili najprv farský úrad, alebo si telefonicky dohovorili termín stretnutia, kde si dohodnú presný dátum a čas konania obradu a až potom vybavovali sálu, oznámenia a všetko ostatné.

Prosíme snúbencov, ktorí sa rozhodli uzavrieť sviatostné manželstvo v našej farnosti, o splnenie týchto požiadaviek:  

  • V prípade, že snúbenci neprijali sviatosť krstu v našej farnosti, vyžiadajú si vo farnosti svojho krstu KRSTNÝ LIST.

  • Ak už boli snúbenci civilne sobášení, prinesú potvrdenie o uzavretí civilného manželstva.

  • V prípade, že jeden zo snúbencov je vdovec/vdova, prinesie so sebou doklad o smrti manžela/manželky.

  • Ak ide o snúbencov, ktorých predchádzajúce manželstvo uznal cirkevný súd za neplatné, prinesú so sebou aj rozsudok cirkevného súdu.

  • V prípade, že ide o snúbencov, ktorých predchádzajúce rozvedené civilné manželstvo možno podľa cirkevného práva považovať za neplatné, prinesú so sebou aj rozsudok štátneho súdu.

  • Po príchode na farský úrad sa dohodne sa termín sobáša. Snúbenci sú povinní absolvovať predmanželskú prípravu.

  • Prosíme snúbencov, aby pred uzavretím manželstva pristúpili k sviatosti zmierenia. Žiadame snúbencov, aby manželstvo neuzatvárali v piatok a v pôstnom a v adventnom období. 

Snúbenci sú pred uzavretím sviatosti manželstva povinní absolvovať tieto náuky:

  • Vierouka + Základné modlitby a sviatosti

  • Katolícka morálka

  • Sobášne obrady

  • Manželská etika v Ružomberku

Manželské prekážky

Rozlučujúce prekážky robia sviatosť manželstva neplatnou. Sú buď Božieho práva, alebo cirkevného práva. Od rozlučujúcich prekážok Božieho práva nemôže dišpenzovať (oslobodiť) ani Cirkev. Od prekážok cirkevného práva môže dišpenzovať Cirkev a len potom je možné prijať sviatosť manželstva.

Rozlučujúce prekážky Božieho práva

  • Iný, pred Bohom právoplatne jestvujúci manželský zväzok.

  • Neschopnosť k úkonu manželského spojenia existujúca v čase prijatia sviatosti manželstva.

  • Pokrvenstvo priamej línie (otec – dcéra – vnučka ...) a druhý stupeň bočnej línie (brat – sestra)

Rozlučujúce prekážky cirkevného práva

  • Nedostačujúci vek. Podľa cirkevného práva muž 16 rokov a žena 14 rokov. U nás musíme rešpektovať vek dospelosti 18 rokov.

  • Sobáš katolíka s nepokrsteným.

  • Diakonská a kňazská vysviacka a sviatostný sľub čistoty.

  • Pokrvenstvo bočnej línie do štvrtého stupňa včítane (bratancove deti – prabratanci).

  • Švagrovstvo v priamej línii.

  • Zločin zavraždenia jedného z manželov, aby sa pozostalý manžel mohol oženiť so svojou spoluvinníčkou alebo manželka so svojim spoluvinníkom.

  • Únos.

  • Verejná mravopočestnosť zneplatňuje manželstvo v prvom stupni priamej línie medzi mužom a dcérou ženy, s ktorou žije a opačne.

  • Osvojenie (adopcia) zneplatňuje manželstvo v priamej línii (muž si nemôže vziať za manželku dievča, ktoré adoptoval za dcéru) a v druhom stupni bočnej línie (osvojený chlapec si nemôže vziať nevlastnú sestru).

  • Prinútenie alebo strach (ak je niekto fyzicky alebo psychicky donútený k manželstvu s osobou, ktorú nijako nechce).

  • Miešané manželstvo – katolík s nekatolíkom, ale pokrsteným. Pre katolíka je platné sviatostné manželstvo len vtedy, ak ho uzavrie podľa predpísanej cirkevnej formy, pred príslušným zástupcom Cirkvi a pred dvoma svedkami.

Jedným z eremitórií, ktoré vznikali po páde tzv. Veľkomoravskej ríše a skončení misie s. Cyrila a Metóda, ktoré zakladali benediktíni na území celého Slovenska bolo aj eremitórium v strede Revúckej doliny na sútoku Lúžňanky, Korytničky a Revúčanky. Boli to tzv. Božie domčeky / 1288/ .

Chrámy, ktoré sa v eremitóriách budovali mali tzv. staré patronáty. Kostolík eremitória v Liptovskej Osade bol zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi. Eremitórium sa postupne rozrástlo na obec a činnosť eremitória prestala asi v priebehu 15. storočia.

Pôvodný drevený kostol stál v Liptovskej Osade už v roku 1646.

Koncom roku 1752 bola u nás zriadená samostatná farnosť a prvým osadským farárom sa stáva Jakub Svetnický.

Keďže drevený kostol už nevyhovoval potrebám veriacich, tak sa v roku 1756 prikročilo ku stavbe kostola z kameňa na mieste starého dreveného kostola. Stavba sa uskutočnila z rozhodnutia kráľovsko-uhorskej komory, ktorá bol patrónom kostola, ktorej vedenie bolo na hrade Likava a prevádzku konal kaštieľ sv. Žofie v Ružomberku. Kostol nebol vysvätený biskupom, ale požehnaný vicearcidiakonom Jánom Ivanovičom, farárom v Liptovskom Mikuláši 27.mája 1762. Kostol mal jednu loď, svätyňu, malú sakristiu a murovaný chór pre organ. Hlavný oltár vo svätyni mal v strede namaľovaný obraz patróna sv. Jána Krstiteľa, po oboch stranách sochy sv. Štefana a sv. Ladislava. Kostol mal ďalej bočný oltár zasvätený Sedembolestnej Panne Márii a sv. Krížu s drevenou sochou Sedembolestnej matky Božej so zosnulým Kristom a sochami sv. Františka a Antona Paduánskeho V kostole sa nachádzala kamenná krstiteľnica, drevená kazateľnica, dve spovedelnice , Boží hrob za hlavným oltárom a lavice z tvrdého dreva .

Vo veži kostola sú aj v súčasnosti tri zvony: prvý, najstarší a najmenší / 1638 – dar obce / zasvätený Najsvätejšej Trojici, druhý stredný z prvej polovice tohto storočia zasvätený sv. Jánovi Krstiteľovi a tretí, najväčší, z roku 1998, zasvätený sv. Štefanovi, na ktorý prispela aj obec Liptovská Osada.

V roku 1923 bol kostol rozšírený o neúplné bočné lode a teraz má podobu kríža. Starý barokový oltár bol nahradený neogotickým oltárom, v strede ktorého je drevená socha sv. Jána Krstiteľa a po obidvoch stranách sochy sv. Cyrila a Metóda . V roku 1938 pribudol oltár sv. Jozefa a oltár Panny Márie, nová spovedelnica, kazateľnica a nový organ /1927-1930/. V tomto čase sa zakúpil aj drevený kríž s rezbou Ukrižovaného Krista . Pôvodné predmety boli z kostola odstránené na neznáme miesto, ostali iba lavice.

Postupne do kostola pribúdali aj ďalšie sochy, obrazy, dlážka, krížová cesta a tiež pôvodnú bielu farbu stien nahradila farebná maľba / 1950/ . Podstatné udržiavacie, maliarske a reštaurátorské práce boli vykonávané od roku 1989 – elektrifikácia kostola, 1992 – ústredné kúrenie, nová maľovka, zreštaurovanie hlavného oltára, 1993 – obnova fasády, 1994 – nové vežové hodiny. V roku 1997 bola zhotovená nová drevená socha Panny Márie.

K cirkevným stavbám patrí budova farského úradu, budova bývalého konzumu, budova bývalej školy oproti fare, kaplnka Najsv. Trojice a sv. Jána Krstiteľa.

K farnosti Liptovská Osada patrí aj filiálka Korytnica s kostolíkom sv. Ondreja z roku 1860 s nadstavanou vežičkou a zvonom.

Cirkevné stavby a ich interiéry prešli počas histórie farnosti značným vývojom, podľahli istým premenám a patria k vzácnym pamiatkam obce a budú svedkom života nášho kresťanského spoločenstva a preto si zaslúžia úctu a ochranu.

/Čerpané z publikácie: J. Hagovský. E. Šípka, 2000. Farnosť Sv. Jána Krstiteľa v Liptovskej Osade, Námestovo. 2000. ISBN 80-968370-4-4/

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
13
16
17
18
19
20
21
22
36
37

ROK2023
  414190456 871361938119103 4801559546232354918 n  413475612 1386303711985462 7117160164814669960 n 407353724 370744815641191 3040846218089431036 n 385550900 1296898947660869 1244110664664890668 n
  Zakončenie vianoc  Polnočná omša Vianoce 2023 Požehnanie oblátok
 354783611 579976674273751 595943133867438514 n  354783611 579976674273751 595943133867438514 n   img 20230819 172422 354783611 579976674273751 595943133867438514 n   351529584 136095599487468 6689875235222934965 n
 Požehnanie adventných vencov - 2023  Pobožnosť na cintoríne 1.11.2023 Púť hora Butkov k Božiemu milosrdenstvu 19.8.2023  ODPUST - NARODENIE JÁNA KRSTITEĽA 25.6.2023  Božieho tela
354542200 1696995654074657 4238915958062338536 n   346098290 939607847189709 352584959387092598 n   346098290 939607847189709 352584959387092598 n  291741674 430801732109667 7275366443143182567 n  291741674 430801732109667 7275366443143182567 n
 Požehnanie sedesu  Turíce  Prvé sväté prijímanie

Hasičská sv. omša k sv. Florianovi 7.5.2023

Veľká noc 2023
291741674 430801732109667 7275366443143182567 n  291741674 430801732109667 7275366443143182567 n 291741674 430801732109667 7275366443143182567 n 291741674 430801732109667 7275366443143182567 n 291741674 430801732109667 7275366443143182567 n
Popolcová streda   Pomazanie chorých
12. 2. 2023
 Hromnice - 2. 2. 2023 50. rokov ThLic. PaedDr.Karola Karaša Požehnanie trojkraľovej vody 6.1.2023
ROK 2022
   316483405 664175478531815 2570528817287100123 n 308023279 456062512976116 299559572990055581 n   tasky 291741674 430801732109667 7275366443143182567 n
   Požehnanie adventného venca  Požehnanie úrody - 25.09.2022  Požehnanie školských tašiek Požehnanie vozidiel
 278690689 2189800911175404 5772480964717473737 n 278335738 525647902532941 157239201483785841 n  278235113 2245602515578419 5352800183955128788 n   277959046 511067557238847 7707312978665196462 n 275837725 299741785656308 303347066317579930 n
 Nedeľa Božieho milosrdenstva  Biela sobota  Veľký piatok Palmová nedeľa  Krížová cesta 20.3.2022
 275441824 328952659198711 157338776034359104 n 274823034 979444259663825 3171605848091014236 n   273461472 272132611696144 5119980942083387982 n 247957711 669274521181578 2235516954264669399 n  259292489 725621451734312 691499455305794437 n
Krížová cesta o kríži   Popolcová streda 02. 03. 2022  Pomazanie chorých
13. 2. 2022
 Svätoblažejské požehnanie
3. 2. 2022
Hromnice 2. 2. 2022
ROK 2021
     2  6 1
     Požehnanie úrody - 26. 9. 2022 Birmovka 2021  Pomazanie chorých - 4. júl 2021
1 
 1  1  1  1
 Odpustová slávnosť v našej farnosti - 20. jún 2021  Oltáriky na slávnosť Kristovho Tela a Krvi Nedeľa božieho milosrdenstva 2021 Biela sobota 2021 Veľký piatok 2021 
ROK 2020
 1  1  1  1  1
Vianoce 2020 Ustanovenie laických podávateľov sv. prijímania Požehnanie kríža na fare Požehnanie adventných vencov Októbrová pobožnosť
1 25 1 1 6
Požehnanie úrody
20. 9. 2020
Požehnanie áut, motocyklov a bicyklov
2. august 2020
Púť na Spišskú kapitulu
a Levočskú horu v Levoči - 11. júl 2020
Uvádzanie pána farára Karaša - 8. júl 2020 Uvítanie pána farára
K. Karaša - 5. júl 2020
         
         

 

ŠTVRTÁ ADVENTNÁ NEDEĽA B
Vrchol adventného obdobia je práve dnes, a to aj mimoriadnym spôsobom, nakoľko dnes máme aj Štedrý deň a o polnoci budeme sláviť Narodenie Pána Ježiša. Pretože dnes pri svätých omšiach budeme počuť nádherné evanjelium, tak som sa rozhodol, že napíšem históriu a význam modlitby Anjel Pána. Čítaj ďalej...
TRETIA ADVENTNÁ NEDEĽA B
Dnešná nedeľa má aj názov „gaudete,“ čo v preklade znamená „radujte sa.“ Kde je to možné, tak si môže k svätej omši kňaz obliecť ružové liturgické rúcho na znak radosti, ktoré sa môže použiť len dvakrát v liturgickom roku. Dôvodom tejto radosti je tá skutočnosť, že začíname prežívať druhú časť adventného obdobia a blížime sa k sviatkom Narodenia Pána. Tento rok máme najkratšie adventné obdobie. Čítaj ďalej...
DRUHÁ ADVENTNÁ NEDEĽA B
Takmer v každom katolíckom kostole sa nachádzajú na plafóne alebo na stene štyri symbolické obrazy, ktoré vyobrazujú štyroch evanjelistov. Evanjelista Matúš je vyobrazený s ľudskou tvárou, lebo začína svoje evanjelium ľudským rodokmeňom pôvodu Ježiša Krista ako človeka. Evanjelista Lukáš sa vyobrazuje ako býk, lebo on začína svoje evanjelium kňazom Zachariášom, ktorý v chráme ako kňaz obetoval aj krvavé obety. Čítaj ďalej...
PRVÁ ADVENTNÁ NEDEĽA B
Dnešnou nedeľou vstupujeme do nového cirkevného obdobia. Začína sa adventná doba a s ňou nový cirkevný rok a zároveň príprava na sviatky Narodenia Pána. Matka Cirkev nám chce vložiť do srdca nejaké poučenie, napomenutie. Poznáme to aj z osobného života, keď sa rodič, najmä matka, lúči s dieťaťom, ktoré odchádza na dlhú dobu, či už do zahraničia na štúdiá, alebo za prácou, tak mu dáva dobré rady, aby v cudzom svete obstálo. Čítaj ďalej...

Birmovné náuky
Zoznam birmovancov

Základné modlitby a pravdy

OTČE NÁŠ - modlitba Pána
Otče náš, ktorý si na nebesiach, posväť sa meno tvoje, príď kráľovstvo tvoje, buď vôľa tvoja, ako v nebi, tak i na zemi! Chlieb náš každodenný daj nám dnes a odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom a neuveď nás do pokušenia, ale zbav nás zlého. Amen.

ANJELSKÉ POZDRAVENIE
Zdravas, Mária, milosti plná, Pán s tebou, požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života tvojho, Ježiš. Svätá Mária, Matka Božia, pros za nás hriešnych teraz i v hodinu smrti našej. Amen

VERÍM V BOHA
Verím v Boha, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme, i v Ježiša Krista, jeho jediného Syna, nášho Pána, ktorý sa počal z Ducha Svätého, narodil sa z Márie Panny, trpel za vlády Poncia Piláta, bol ukrižovaný, umrel a bol pochovaný; zostúpil k zosnulým, tretieho dňa vstal z mŕtvych, vystúpil na nebesia, sedí po pravici Boha Otca všemohúceho. Odtiaľ príde súdiť živých i mŕtvych. Verím v Ducha Svätého, v svätú Cirkev katolícku, v spoločenstvo svätých, v odpustenie hriechov, vo vzkriesenie tela a v život večný. Amen.

CHVÁLA NAJSVÄTEJŠEJ TROJICE
Sláva Otcu i Synu i Duchu Svätému, ako bolo na počiatku, tak nech je i teraz, i vždycky i na veky vekov.  AmenANJEL PÁNAAnjel Pána zvestoval Panne Márii.
R/. A ona počala z Ducha Svätého. Zdravas', Mária...
Hl'a, služobnica Pána.
R/. Nech sa mi stane podľa tvojho slova. Zdravas', Mária...
A Slovo sa telom stalo.
R/. A prebývalo medzi nami. Zdravas', Mária.
Oroduj za nás, svätá Božia Rodička.
R/. Aby sme sa stali hodní Kristových prisľúbení.
Modlime sa.
Bože, z anjelovho zvestovania vieme, že tvoj Syn Ježiš Kristus sa stal človekom; prosíme ťa, vlej nám do duše svoju milosť, aby nás jeho umučenie a kríž priviedli k slávnemu vzkrieseniu. Skrze Krista, nášho Pána. Amen.

ŠESŤ HLAVNÝCH PRÁVD

1. Boh je len jeden.
2. V Bohu sú tri osoby: Otec, Syn a Duch Svätý.
3. Boží Syn sa stal človekom, aby nás vykúpil.
4. Boh je spravodlivý sudca: dobrých odmieňa a zlých tresce.
5. Duša človeka je nesmrteľná.
6. Božia milosť je na spásu potrebná.

DESATORO BOŽÍCH PRIKÁZANÍ

1. Ja som Pán, tvoj Boh! Nebudeš mať okrem mňa iných bohov, ktorým by si sa klaňal.
2. Nevezmeš Božie meno nadarmo.
3. Pamätaj, že máš svätiť sviatočné dni.
4. Cti svojho otca a svoju matku.
5. Nezabiješ.
6. Nezosmilníš.
7. Nepokradneš.
8. Nebudeš krivo svedčiť proti svojmu blížnemu.
9. Nebudeš žiadostivo túžiť po manželke svojho blížneho.
10. Nebudeš túžiť po majetku svojho blížneho.

PÄTORO CIRKEVNÝCH PRIKÁZANÍ

  1. V nedeľu a v prikázaný sviatok sa zúčastniť na svätej omši.
  2. Zachovávať prikázané dni pokánia.
  3. Aspoň raz v roku sa vyspovedať a vo Veľkonočnom období prijať Oltárnu sviatosť.
  4. Uzatvárať manželstvo pred tvárou Cirkvi.
  5. Podporovať cirkevné ustanovizne.

SEDEM SVIATOSTÍ

  1. Krst.
  2. Birmovanie.
  3. Eucharistia.
  4. Pokánie.
  5. Pomazanie chorých.
  6. Posvätná vysviacka.
  7. Manželstvo.
SEDEM DAROV DUCHA SVÄTÉHO
  1. Dar múdrosti.
  2. Dar rozumu.
  3. Dar rady.
  4. Dar sily.
  5. Dar poznania.
  6. Dar nábožnosti.
  7. Dar bázne voči Bohu.
SKUTKY TELESNÉHO MILOSRDENSTVA
  1. Dávať jesť hladným.
  2. Dávať pif smädným.
  3. Prichýliť pocestných.
  4. Odievať nahých.
  5. Navštevovať chorých.
  6. Poskytovať pomoc väzňom.
  7. Pochovávať mŕtvych.
SKUTKY DUCHOVNEHO MILOSRDENSTVA
  1. Napomínať hriešnikov.
  2. Poúčať nevedomých.
  3. Dobre radiť pochybujúcim.
  4. Tešiť zarmútených.
  5. Trpezlivo znášať krivdu.
  6. Odpúšťať ubližujúcim.
  7. Modliť sa za živých a mŕtvych.
SEDEM HLAVNÝCH HRIECHOV
  1. Pýcha.
  2. Lakomstvo.
  3. Smilstvo.
  4. Závisť.
  5. Obžerstvo.
  6. Hnev.
  7. Lenivosť.
ŠESŤ HRIECHOV PROTI DUCHU SVÄTÉMU
  1. Opovážlivo sa spoliehať na Božie milosrdenstvo.
  2. Zúfať napriek Božiemu milosrdenstvu.
  3. Odporovať poznanej kresťanskej pravde.
  4. Závidieť blížnemu Božiu milosť.
  5. Zatvrdzovať si srdce proti spasiteľnému napomenutiu.
  6. Tvrdošijne zotrvávať v nekajúcnosti.
DEVÄŤ CUDZÍCH HRIECHOV
  1. Dávať iným radu na hriech.
  2. Povzbudzovať iných na hriech.
  3. Iným kázať hrešiť.
  4. Súhlasiť s hriechom iných.
  5. Pomáhať pri hriechu iných.
  6. Mlčať pri hriechu iných.
  7. Zastávať hriechy iných.
  8. Netrestať hriechy iných.
  9. Chváliť hriechy iných.
Tajomstvá radostného ruženca
  1. Ktorého si, Panna, z Ducha Svätého počala
  2. Ktorého si, Panna, pri návšteve Alžbety v živote nosila
  3. Ktorého si, Panna, v Betleheme porodila
  4. Ktorého si, Panna, v chráme obetovala
  5. Ktorého si, Panna, v chráme našla
Tajomstvá bolestného ruženca
  1. Ktorý sa pre nás krvou potil
  2. Ktorý bol pre nás bičovaný
  3. ktorý bol pre nás tŕním korunovaný
  4. Ktorý pre nás kríž niesol
  5. Ktorý bol pre nás ukrižovaný
Tajomstvá slávnostného ruženca
  1. Ktorý slávne vstal z mŕtvych
  2. Ktorý slávne vystúpil do neba
  3. Ktorý nám zoslal Ducha Svätého
  4. Ktorý ťa, Panna, vzal do neba
  5. Ktorý ťa, Panna, v nebi korunoval

Tajomstvá ruženca Svetla

  1. Ktorý bol pokrstený v Jordáne
  2. Ktorý zjavil seba samého na svadbe v Káne
  3. Ktorý ohlasoval Božie kráľovstvo a pokánie
  4. Ktorý sa premenil na hore Tábor
  5. Ktorý ustanovil Oltárnu sviatosť

Prikázané sviatky

  1. Panny Márie Bohorodičky
  2. Zjavenie Pána 
  3. Nanebovstúpenie Pána
  4. Najsvätejšie Kristovho Tela a Krvi - Božieho Tela a Krvi
  5. Sv. Petra a Pavla
  6. Nanebovzatie Panny Márie 
  7. Všetkých svätých
  8. Nepoškvrnené počatie Panny Márie
  9. Narodenie Ježiša Krista – Vianoce

Do neba volajúce hriechy

  1. Úmyselná   vražda
  2. Sužovanie chudobných, vdov a sirôt
  3. Zadržiavanie alebo skracovanie zaslúženej mzdy

 Farár:
ThLic. PaedDr. Karol Karaš
Adresa:
Rímskokatolícky farský úrad č. 308
 
034 73 Liptovská Osada
Tel. kontakt:
+421 44 4396212
e - mail:
Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
 Program svätých omší:
Pracovné dni a sobota:
 
(letný čas) pondelok, streda, štvrtok, piatok, sobota 18.00; utorok 7.00
  (zimný čas) pondelok, streda, štvrtok, piatok, sobota 18.00; utorok 7.00
 
Nedele a prikázané sviatky:
 
7.30, 10.00
 
14.00 - filiálka Korytnica pozri tu
 
 Spišská diecéza
www.kapitula.sk

(Prípadné zmeny sú dopredu ohlásené vo farských oznamoch pri nedeľnej svätej omši resp. na webovej stránke: www.liptovskaosada.com

28. 04. 2024 Liturgický prehľad - 29. 04. 2024 - 05. 05. 2024
21. 04. 2024 Liturgický prehľad - 22. 04. 2024 - 28. 04. 2024
14. 04. 2024 Liturgický prehľad - 15. 04. 2024 - 21. 04. 2024
07. 04. 2024 ROZPIS LEKTOROV NA LITURGICKÉ ČÍTANIA V NEDELE A PRIKÁZANÉ SVIATKY
07. 04. 2024 Liturgický prehľad - 08. 04. 2024 - 14. 04. 2024
30. 03. 2024 Liturgický prehľad - 01. 04. 2024 - 07. 04. 2024
24. 03. 2024 Liturgický prehľad - 25. 03. 2024 - 31. 03. 2024
17. 03. 2024 DUCHOVNÁ STRÁŽ RUŽE V LIPTOVSKEJ OSADE
17. 03. 2024 Liturgický prehľad - 18. 03. 2024 - 24. 03. 2024
09. 03. 2024 Liturgický prehľad - 11. 03. 2024 - 17. 03. 2024
02. 03. 2024 Liturgický prehľad - 04. 03. 2024 - 10. 03. 2024
25. 02. 2024 Liturgický prehľad - 26. 02. 2024 - 03. 03. 2024
18. 02. 2024 Liturgický prehľad - 19. 02. 2024 - 25. 02. 2024
11. 02. 2024 Informácie k výletu do Medžugorie
11. 02. 2024 Liturgický prehľad - 12. 02. 2024 - 18. 02. 2024
04. 02. 2024 Liturgický prehľad - 05. 02. 2024 - 11. 02. 2024
28. 01. 2024 Liturgický prehľad - 29. 01. 2024 - 04. 02. 2024
21. 01. 2024 Liturgický prehľad - 22. 01. 2024 - 28. 01. 2024
14. 01. 2024 Liturgický prehľad - 15. 01. 2024 - 21. 01. 2024
07. 01. 2024 Liturgický prehľad - 08. 01. 2024 - 14. 01. 2024
01. 01. 2024 Liturgický prehľad - 01. 01. 2024 - 07. 01. 2024
24. 12. 2023 Liturgický prehľad - 25. 12. 2023 - 31. 12. 2023
17. 12. 2023 Liturgický prehľad - 18. 12. 2023 - 24. 12. 2023
10. 12. 2023 Liturgický prehľad - 11. 12. 2023 - 17. 12. 2023
03. 12. 2023 Liturgický prehľad - 04. 12. 2023 - 10. 12. 2023
26. 11. 2023 Liturgický prehľad - 27. 11. 2023 - 03. 12. 2023
19. 11. 2023 Liturgický prehľad - 20. 11. 2023 - 26. 11. 2023
12. 11. 2023 Liturgický prehľad - 13. 11. 2023 - 19. 11. 2023
05. 11. 2023 Liturgický prehľad - 06. 11. 2023 - 12. 11. 2023
29. 10. 2023 Liturgický prehľad - 30. 10. 2023 - 05. 11. 2023
11. 06. 2023 Sväté omše - Korytnica

Obecný úrad

Adresa: Liptovská Osada 369, 034 73

Tel.: +421 44 43 96 204

Mobil: +421 917 470 954

Email: obec@liptovskaosada.com

www.liptovskaosada.com

IČO: 00315401

DIČ: 2020589604

Účet: SK0202000000000027123342

  • Posledná aktualizácia štvrtok 02 máj 2024, 19:13:12.
© Liptovská Osada. Všetky práva vyhradené.