Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Kontakty a sväté omše

Súčasťou Liptovskej Osady je aj Korytnica, ešte donedávna známa ako navštevované kúpeľné miesto.
Korytnica sa nachádza v Národnom parku Nízke Tatry 850 metrov nad morom a je výborným turistickým miestom na relax a oddych. Turisti na svojej prechádzke môžu zároveň ochutnať liečivú minerálnu vodu.

Podnebie je podhorského až horského charakteru a je mierne tonizujúce a stimulujúce. Priemerná ročná teplota je 5,2 °C (v januári -5,8 °C , v júli 15 °C ). Ročný úhrn zrážok je vyše 1100 mm. Sneh vydrží priemerne 107 dní.
Pramene sa využívali už v 16.-17. storočí, okrem miestneho obyvateľstva ich využívala nižšia šľachta či Likavskí úradníci. Roku 1768 podal prefekt Anton Pongrác návrh kráľovskej komore na odborný výskum liečivej sily korytnických prameňov, o 14 rokov neskôr bol podaný oficiálny návrh na využívanie ich liečivých vlastností.
Už v polovici 19. storočia sa minerálna voda plnila do fliaš a predávala po celom západnom Slovensku, ale aj vo Viedni a v Pešti, okrem toho sa samozrejme využívala na kúpeľne účely. Minister vnútra zadovažoval korytnickú vodu aj pre potreby najvyššieho kráľovského dvora. Začiatkom 20. storočia sa záujem o vodu z Korytnice ešte zvýšil, dala sa kúpiť v lekárňach na celom Slovensku a začala sa exportovať do USA, rozmach zabrzdila až vojna a jej následky. Prvýkrát kvalitu korytnickej minerálnej vody oficiálne ocenili v roku 1873 na svetovej výstave vo Viedni (dve zlaté a jedna strieborná medaila), ďalšie medaily získala v talianskom Trieste, v Budapešti a v roku 1904 ako jediná európska minerálna voda na svetovej výstave v USA Saint Louis. V kúpeľoch sa vystriedali viacerí majitelia, roku 1939 sa stali vlastníctvom štátu, ktorý ich prenajal Ústrednej sociálnej poisťovni v Bratislave. V roku 1995 boli kúpele sprivatizované spoločnosťou FLK, a.s. V súčasnosti kúpeľné domy vlastní súkromná osoba, ktorá ich neprevádzkuje.
Vlastníkom plniarne minerálnych vôd bola spoločnosť EURO-MINERÁL, a.s., ktorá roku 2002 investovala do jej modernizácie. Moderná linka umožňuje plnenie minerálnej vody do sklenených aj do tzv. PET fliaš.( www.korytnica.eu ). V súčasnosti plničku minerálnej vody prevádzkuje firma AMOS-SERVICE s.r.o 034 75 Korytnica, č 669. Uvedená spoločnosť vlastní aj päť minerálnych prameňov, ktoré zrekonštruovala. Vodu si z nich môže nabrať v ľubovoľnom množstve a bezplatne. V Korytnici sa nachádza penzión Svätopluk, ktorý takisto vlastní firma AMOS SERVICE s.r.o. Otvorili ho 11. júna 2016. Poskytuje reštauračné služby, má približne 50 postelí a k dispozícii sú taktiež prístelky. V reštaurácii si môžete pochutnať najmä na grilovanom prasiatku, jahniatku, kurčatách, ale aj pizze.
Záujemcovia si môžu zakúpiť v reštaurácii taktiež rodinné balenia minerálnej vody Korytnica –ochutenej a neochutenej.

Do Korytnice vedú dve cyklotrasy, ktoré spájajú horské stredisko Donovaly a mesto Ružomberok. Cyklotrasa Donovaly – Korytnica: Začiatok cyklotrasy je na veľkom parkovisku v strede horského strediska Donovaly. Dreveným mostom prejdeme ponad hlavnú cestu a pokračujeme po zelenej značke k rázcestiu cyklotrás Polianka – Bully. Tam odbočíme doľava a pokračujeme po zelenej cyklotrase č. 5457 smerom na Korytnicu (15 km) cez osadu Polianka. Za osadou Polianka odbočíme doľava do lesa, obídeme závoru a stúpame asi 500 metrov. Lesom pokračujeme až na križovatku lesných ciest, kde podľa cyklosmerovníka odbočíme doľava smerom na Korytnicu (11,2 km) a pokračujeme lesom po zelenej cykloznačke. Príroda v týchto miestach je naozaj krásna, cyklotrasa prechádza aj cez prírodnú rezerváciu Štrosy, kde sa nachádzajú unikátne skalné sutiny. Keď vyjdeme z lesa, pokračujeme rovno po lúke a čaká nás nás stúpanie na vrch Kečka (1225 m.n.m.). V týchto miestach musíme bicykel chvíľu aj tlačiť. Odmenou nám bude nádherný panoramatický výhľad na okolie. Ďalej pokračujeme smerom na Kozí chrbát. Pred stúpaním na Kozí chrbát, pri cyklosmerovníku, odbočíme doľava a pokračujeme po zelenej cyklotrase úzkym chodníkom cez les prírodnou rezerváciou Kozí chrbát až do Hiadeľského sedla. Odtiaľ už len klesáme po širokej lesnej ceste cca 6 km až do Korytnice.
Cyklotrasa Ružomberok – Korytnica: Trasa vedie z Ružomberka od obchodného domu Billa smerom von z mesta na Banskú Bystricu. Všade je patrične značená. Mimo centra mesta Ružomberok pôjdu cyklisti po povrchu bývalej železničnej trate Korytničky. Zostal z nej len násyp a na trase sa nachádzajú aj železničné mosty. Cesta z Ružomberka do Korytnice je dlhá vyše 23 km. Vedie takmer po rovine. Pri prídhode do Korytnice od jej dopravného označenia sa vydáte po ceste, ktorá vás dovedie až k penzionu Svätoplu, ktorý je otvorený nepretržite.

Korytnické minerálne pramene sú svojím zložením podobné známym žriedlam Vichy vo Francúzsku, Bath v Anglicku a Monte Catini v Taliansku. Liečivými účinkami sa veľmi podobajú karlovarským prameňom. Vápnik (Calcium) 584,5 mg/l. podporuje vstrebávanie železa, pomáha proti nespavosti, spevňuje kosti a chrup, zlepšuje činnosť nervovej sústavy. Spolu s horčíkom pôsobí ako protistresový účinok. Nedostatok tohto prvku sa prejavuje zvýšeným krvným tlakom a poruchami srdcovocievneho systému. Nedostatok vápnika zapríčiňuje úbytok kostnej hmoty - osteoporózu. Horčík (Magnesium) 163,2 mg/l . KORYTNIČKA
V roku 1908 tu bola postavená úzkokoľajová železnica Ružomberok-Liptovská Osada- Korytnica, ktorá umožňovala využiť obyvateľom pracovné príležitosti v Ružomberku, zabezpečovala aj nákladnú dopravu ako náhrada vodnej cesty po Revúcej, či zvážala kúpeľných hostí. Táto železnica, nazývaná Korytnička alebo Korýtko bola žiaľ, v roku 1974 zrušená, z dôvodu náhrady autobusovou a nákladnou dopravou.

Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Korytnica
Penzión Svätopl...
Penzión Svätopl...

Obecný úrad

Adresa: Liptovská Osada 369, 034 73

Tel.: +421 44 43 96 204

Mobil: +421 917 470 954

Email: obec@liptovskaosada.com

www.liptovskaosada.com

IČO: 00315401

DIČ: 2020589604

Účet: SK0202000000000027123342

  • Posledná aktualizácia piatok 17 máj 2024, 19:10:27.
© Liptovská Osada. Všetky práva vyhradené.